Oud goud verkopen doe je bij Herwig Serpieters

Aankoop goud

In grote lijnen komt goud voor in twee vormen: beleggingsgoud en oud goud. Beleggingsgoud zijn munten of baren. Vaak hebben ze een keurmerk en een vast karaatgehalte. Oud goud is een verzamelnaam voor juwelen en sieraden waarin goud is verwerkt.

Lees meer over de inkoop van oud goud.

Je zou denken dat de aankoop van goud eenvoudig is voor beleggingsgoud: de opkoper van het goud vermenigvuldigt gewoon het gewicht met de actuele goudprijs, toch? Het is iets ingewikkelder.

Waarom verschilt de prijs tussen de verkoop en aankoop van goud?

Stel: je investeerde ooit in gouden beleggingsmunten, zoals krugerrands tegen 200 euro per stuk. Die goudaankoop was een goeie zet, want je leest in de krant dat zo’n munt ondertussen 290 euro kost. Je stapt naar een opkoper van goud en die ... biedt je 280 euro per munt. Hoe kan dat?

Het antwoord is eenvoudig: bij de aankoop van je goud komen bepaalde kosten kijken. En die worden gedragen door de opkoper van goud. Ze variëren naargelang de hoeveelheid goud die je verkoopt en hoe verhandelbaar dat is. Een krugerrand is bijvoorbeeld gemakkelijker te verkopen dan een gouden munt die nauwelijks bekend is.

Waar goud verkopen?

Je raadt het al: niet iedere opkoper hanteert dezelfde marges bij de aankoop van goud. Of is even transparant over hoe hij die prijsverschillen berekent. Sommige opkopers van goud (zoals heel wat bankfilialen) zijn bovendien geen rechtstreekse handelaars. Het zijn tussenpersonen die zélf kosten moeten betalen. Om er nog iets aan te verdienen, rekenen ze jou een extra marge aan.

Dus, wil je het onderste uit de kan halen? Laat de aankoop van je goud dan over aan een gespecialiseerde handelaar.