Oud goud verkopen doe je bij Herwig Serpieters

Diamant verkopen

Diamonds are forever, zingt Shirley Bassey. En gelijk heeft ze. Maar daarom hoef jij ze nog niet eeuwig bij te houden. Want door je diamant te verkopen, doe je vaak een mooie zaak. Maar hoe weet je hoeveel jouw diamant waard is?

Diamant verkopen: prijs hangt af van de 4 c's

Je biedt je gouden ketting of zilveren armband te koop aan? Dan is de prijsbepaling relatief eenvoudig. Want voor goud en zilver bestaan er onafhankelijk vastgestelde dagprijzen. Maar ga je jouw diamanten ring verkopen? Dan bestaat er geen objectieve maatstaf. Want elke diamant is per definitie uniek. Een betrouwbare juwelier zal de waarde van je steentje inschatten op basis van vier parameters – de zogenoemde 4 c's:

  1. Color (kleur) – De kleur van diamanten varieert van kleurloos over lichtgeel tot bruin. Kleurloze diamanten verkopen, brengt het meeste op, want die zijn ook het zeldzaamst.
  2. Cut (slijpwijze) – Hoe beter je diamant is geslepen, hoe mooier hij schittert en hoe hoger zijn waarde. Ook speciale, fantasierijke diamanten verkopen, brengt vaak extra geld op.
  3. Carat weight (karaatgewicht) – Hoe zwaarder de diamant, hoe hoger de prijs. Logisch. Maar opgepast: prijs en gewicht gaan niet gelijk op. Een diamant van 2 karaat is niet dubbel, maar misschien 4 keer zo duur als een diamant van 1 karaat. Hoe dat komt? Eenvoudig: grotere diamanten zijn veel zeldzamer. En kosten dus in verhouding meer dan kleintjes
  4. Clarity (helderheid) – Wil je een diamanten ring verkopen met hier en daar een krasje of een scheurtje? Dan heeft dat natuurlijk een invloed op de prijs. Toch hoef je niet in paniek te raken bij elk foutje: zelfs voor diamanten bestaat de perfectie bijna niet!

Je diamanten verkopen aan een kenner

Kijk goed rond alvorens je diamant te verkopen. Want de prijs die je krijgt, hangt af van de expertise en de meetinstrumenten van de handelaar. Nog meer dan goud of zilver verkopen, is diamant verkopen dus een kwestie van vertrouwen. Kies een inkoper met een schat aan ervaring en een ijzersterke reputatie.